برخی برای کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده آل، به دنبال سریع ترین راه ممکن هستند بدون اینکه عوارض آن را در نظر بگیرند و چه راهی راحت تر از مصرف قرص های چربی سوز؛ آن هم قرص ونوستات ! تحرک نداشته باشید و لاغر شوید! به گفته برخی از متخصصین قرص ونوستات نسبت به سایر قرص های چربی سوز کمترین عوارض را دارد و مورد تأیید نیز است. بنابراین در این مطلب به طور کامل در خصوص این دارو توضیح می دهیم.
قرص چربی سوزی چگونه کار میکند؟
برخی از این داروهای بهاصطلاح قرص چربیسوز، داروهایی هستند که موجب تجزیهنشدن چربیها در روده شده و باعث تولید اسهال چرب میشوند. البته این داروها در طولانی مدت باعث دفع ویتامینهای محلول در چربی شده و فرد را با سوء تغذیه روبهرو میکند. گروه دیگری از داروهای چربیسوز هم هستند که مهارکننده جذب چربی دارند و باعث میشوند چربی وارد چرخه سوخت بدن نشود اما بهطور کلی داروهای چربیسوزی که باعث افزایش متابولیسم بدن میشوند، چند مشکل ایجاد میکنند که بیاحتیاطی و ناآگاهانه مصرف کردن آنها میتواند موجب مرگ شود.
چربی سوزها به طور خاصی طراحی شده اند تا به شما دوز مناسب از مواد مختلف برای کمک به چربی سوزی را بدهند. اما این بدان معنا نیست که با استفاده بیشتر، نتایج بهتری خواهید دید.
قرص چربی سوز ونوستات
همانطور که اشاره شد، خیلی ها به دنبال ساده ترین راه برای کاهش وزن هستند، وزنی که در طول چند سال افزایش یافته است را می خواهند در کوتاه ترین زمان از دست بدهند و به اندام ایده آل برسند. از میان انواع و اقسام قرص های چربی سوز که هر کدام نیز ساختار و شیوه اثر گذاری متفاوتی دارند، قرص چربی سوز ونوستات بییشتر در کانون توجه قرار دارد.
داروی ارلیستات با نام های مختلفی مانند زنیکال ( نام اصلی دارو، ساخت آلمان ) و در ایران با نام ونوستات تولید می شود. ونوستات یک مهارکننده برگشتپذیر آنزیم لیپاز است که با برقراری پیوند با این آنزیم، آن را غیرفعال میکند. بنابراین از هیدرولیز چربی تریگلیسرید به شکل قابل جذب (اسید چرب و مونوگلیسرید) جلوگیری میکند.
ونوستات با مهار آنزیم لیپاز از جذب یک سوم چربیهای موجود در غذا جلو گیری میکند یعنی با مهار آنزیم های چربی سبب عدم هضم چربی می شوند و این چربی های گوارش نیافته از بدن دفع شده و لاغری اتفاق میافتد.
قرص ونوستات چگونه اثر می کند؟
همه چیز در مورد قرص چربی سوز ونوستات
مکانیسم اثر گذاری این دارو بر این اساس است که با اشتها کاری ندارند و چربی هم نمی سوزاند، بلکه در سطح دستگاه گوارش مانع جذب یک سوم چربی غذا می شود. یعنی غذایی را که مصرف می کنید، این قرص مانع جذب چربی در بدن می شود، در واقع این قرص همراه با غذا، درصد زیادی از چربی غذا را دفع می کند. یعنی از افزایش وزن جلوگیری کرده و باعث تعادل وزن می شود.
از آنجا که این دارو معمولا” جذب بدن نمی شود، جزو دسته داروهایی است که عوارض جانبی کمی دارد. این می تواند یک خبر خوب باشد، اما قطعا” در روند جذب ویتامین های محلول در چربی نیز تأثیر منفی دارد.
چربی هایی که تجزیه و جذب نشده اند، باعث دفع مدفوع پر چرب شده و بوی بسیار زننده ای ایجاد می کنند. در ارتباط با مقدار چربی موجود در غذا، احتمال ایجاد سر دردهای شدید و دل دردهای طاقت فرسا در 6 درصد مصرف کنندگان وجود دارد. در ضمن به علت اختلال در جذب ویتامین های محلول در چربی که شامل ویتامین های K , E , D , A است،( در واقع جذب ویتامین های E و D و A و k در مصرف کنندگان این قرص ها صورت نمی گیرد) باید دو ساعت بعد از مصرف ونوستات نسبت به مصرف مولتی ویتامین اقدام شود.
ونوستات برای کاهش وزن چقدر موثر است؟
چندین مطالعه بزرگ انسانی در مورد قرصهای رژیمی Venustat یا Orlistat، که جزء فعال قرصهای چربی سوز هستند، انجام شده است. یکی از مشهورترین مطالعات توسط محققان سوئدی انجام شد. در این آزمایش، ۳۳۰۵ فرد دارای اضافه وزن به مدت ۴ سال مورد آزمایش قرار گرفتند.
افراد حاضر در این مطالعه به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه ۱۲۰ میلی گرم ونوستات یا ارلوستات سه بار در روز دریافت کردند، در حالی که گروه دیگر دارونما دریافت کردند. همه شرکت کنندگان ۸۰۰ کالری کمتر در روز مصرف کردند و چربی رژیم غذایی خود را تا ۳۰ درصد از کالری خود کاهش دادند. آنها همچنین تشویق میشدند که هر روز پیاده روی کنند. در طول سال اول، متوسط کاهش وزن در گروه مصرف کننده ونوستات ۱۰.۶ کیلوگرم و در گروه دوم – ۶.۲ کیلوگرم بود.
در مطالعه دیگری، محققان دریافتند که کاهش وزن با ونوستات منجر به کاهش وزن ۳.۴ کیلوگرم بیشتر از گروه اول نسبت به افرادی که این کار را نکرده بودند، شده است. با این حال، پس از یک سال، وزن کسانی که با کمک قرصهای رژیمی ونوستات وزن خود را کاهش داده بودند، برگشت. جالب اینجاست که یک مطالعه دیگر نشان داد رژیم کم کربوهیدرات بدون دارو به اندازه رژیم کم چرب با ونوستات مثر است.
عوارض قرص ونوستات
عوارض جانبی قرصهای ونوستات معمولاً با این واقعیت همراه است که در جذب چربی در بدن اختلال ایجاد میکند. عوارض جانبی زیر موقتی بوده و با ادامه مصرف دارو کاهش مییابد.
مدفوع چرب
لکههای روغنی روی لباس زیر
مدفوع شل و گاز و تخلیه روغنی
روغن مدفوع به رنگ نارنجی یا قهوهای
عدم توانایی کنترل حرکات روده
درد مقعد
درد معده
حالت تهوع
همانطور که گفته شد اولین مشکل، عدم جذب ویتامین های محلول در چربی است، حال اگر قرار باشد فردی در کوتاه مدت از این قرص استفاده کند، دچار مشکل نخواهد شد، اما اگر در دراز مدت مورد استفاده قرار گیرد، عوارض جانبی رخ خواهد داد.
از آنجا که استفاده از این دارو، باعث کاهش قند خون میشود، بنابراین باید تغییرهایی در مصرف انسولین و داروهای پایین آورنده قندخون بیماران دیابتی ایجاد کرد و به همین دلیل مصرف این دارو در این بیماران توصیه نمیشود.
این دارو موجب افزایش خون ریزی ماهیانه در خانم ها در اثر اختلال در انعقاد خون به علت کمبود ویتامین k می شود. در مجموع: اسهال، مدفوع چرب، بی اختیاری یا تکرر مدفوع، جمع شدن گاز در شکم، دردهای شکمی، اختلالات عادت ماهیانه از عوارض جانبی ونوستات می باشد. بهطور کلی مصرف این دارو های چربی سوز برای کودکان، زنان باردار یا شیرده، افراد مبتلا به دیابت، فشارخون بالا، کلسترول بالا، بیماریهای قلبی- عروقی و پر کاری تیروئید توصیه نمیشود.
هشدار: برخی بررسیها نشان داده است استفاده از این دارو برای طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد. به همین دلیل توصیه میشود از این دارو تا حد نیاز و به اندازه تعادل و زیر نظر پزشک استفاده شود.
تکرار عوارض جانبی
FDA اطلاعاتی در مورد عود برخی از عوارض جانبی به ویژه در کسانی که برای بار اول این دارو مصرف کردهاند، منتشر کرده است:
۲۶.۶ درصد از مصرف کنندگان لکههای روغنی گزارش کرده اند.
۲۳.۹ درصد نشت گاز را گزارش کرده اند.
%۲۲.۱ حرکات فوری روده را تجربه کردند.
۲۰ درصد مدفوع چرب یا چرب داشتند.
%۱۰.۸ افزایش حرکات روده را گزارش کردند.
۷/۷ درصد دچار بیاختیاری مدفوع شده بودند.
۸.۸ درصد از مصرف کنندگان عوارض جانبی آنقدر شدید داشتند که از مصرف آن خودداری کردند.
این دارو به تنهایی نمیتواند تأثیر چشمگیری داشته باشد، بنابراین مصرف آن باید به صورت سه بار در روز همراه غذا و به همراه رژیم غذایی مناسب و ورزش باشد.
چه کسانی نباید قرص ونوستات مصرف کنند؟
در صورت حساسیت به ترکیبات آن، سوء جذب (ناتوانی در جذب غذا و مواد معدنی)، بارداری، اضافه وزن، پیوند اعضا و یا سیکلوسپورین، مجاز به استفاده از قرصهای رژیمی ونوستات نیستید. همچنین، اگر هر یک از شرایط زیر را تجربه میکنید، لطفاً قبل از مصرف قرصهای رژیمی ونوستات با پزشک خود مشورت کنید.
بیماری کیسه صفرا
بیماری تیروئید
بیماری کلیه
سنگ کلیه
پانکراتیت
پیوند عضو
بیماری کبدی
اگر باردار هستید به هیچ عنوان قرص لاغری ونوستات مصرف نکنید. کاهش وزن در دوران بارداری توصیه نمیشود، حتی اگر اضافه وزن دارید. در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک از هیچگونه دارو یا قرصی استفاده نکنید و در صورت کاهش وزن با ونوستات و باردار شدن، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. ترکیبات موجود در قرصهای ونوستات در جذب ویتامینها توسط بدن و رساندن مواد مغذی به جنین اختلال ایجاد میکند. همچنین به یاد داشته باشید که از ونوستات پس از بارداری یا در دوران شیردهی بدون مشورت با پزشک خود استفاده نکنید.
کسانی که مشکل تیروئید دارند و از داروی لووتیروکسین استفاده می کنند. کسانی که کمبود ویتامین دارند، خصوصا” ویتامین های محلول در چربی، کسانی که به علت بیماری قلبی عروقی داروی وارفارین مصرف می کنند، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، کسانی که مشکل نفرون های کلیه دارند و یا کبد چرب دارند، حتما” این دارو را بدون کسب اجازه از پزشک مصرف نکنند. در دوران شیردهی نیز منع مصرف دارد. در صورت ابتلا به بیماریهای کیسه صفرا یا سندرم سوء جذب مزمن توصیه میشود از این قرص استفاده نکنید.
نکته پایانی
اگر قصد کاهش وزن دارید، راه اصولی و صحیح کنترل وزن را بیاموزید و منابعی که باعث دریافت انرژی مازاد میشوند را بشناسید. سالم ترین راه برای کاهش وزن و یا جلوگیری از افزایش وزن، فعالیت ورزشی منظم و رژیم غذایی صحیح است. این داروها حتی اگر مورد تأیید نیز باشند به هیچ عنوان به تنهایی نمی توانند باعث کاهش وزن شوند، بلکه باید در کنار رژیم غذایی و فعالیت ورزشی مصرف شود.
این راه حل ها کوتاه مدت و تجاری هستند مگر در مواردی خاص و برای مدت زمانی کوتاه. کارشناسان مصرف قرص ونوستات را در موارد خاص یا چاقی های شدید به عنوان یک روش کمک کننده در دفع چربی تجویز می كنند نه به عنوان یک روش اساسی و همیشگی.